Velkommen til siden om den nye FIRST 36. Båden, som på mange måde sprænger rammerne for det traditionelle begreb “performance cruiser”, og er bygget med en klar mission for øje: sejl mere. Se film nedenfor, hvordan skaberne af båden selv præsenterer det:
FIRST 36 er udviklet og bygget af Seascape værftet i Slovenien, på en licensaftale fra Beneteau. Seascape har altså fået frie rammer til at udvikle båden efter deres hoved, naturligvis i samarbejde med Beneteau. Især på indkøbssiden, er det en stor fordel at være en del af verdens største værftsgruppe Beneteau. Skibsarkitekt er husarkitekten Sam Manuard (Franskmand og en af de førende Class40 og IMOCA designere, samt designer af alle Seascapes), kompositberegninger er lavet af særdeles kompetente folk fra Pure Engineering i NZ, mens styling er lavet af Beneteau’s faste arkitekt Lorenzo Argento .
Briefet på båden var populært sagt: Den skal ligne en First, og sejle som en Seascape.
Det må man sige er lykkedes, ved at konstruere et skrog der har lånt linier fra de havgående kapsejladsmaskiner Class40 (dog uden scow-bow’s som alle de nye modeller har), og som det på imponerende vist er lykkes at konstruere let. Bare 4,8 tons vejer hun i let udgave (sejlkar). Seascape har sammen med Pure, brugt mange ressourcer på at detaljeberegne alle belastninger i båden, og derudaf fået en laminatplan hvor glasfiberen lægges meget nøjagtig i forhold til belastningerne. Det kan man kun gøre når man bygger med vaccum-infusion, som Seascape altid har gjort. Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke er brugt eksotiske materialer som kulfiber eller epoxy. Det er med til at holde prisen under kontrol.
P.gr.a. den høje skrogstabilitet kan hun bære et stort sejlareal: 80 m2 i krydssteller, og imponerende 180 m2 med gennaker oppe. Det giver en umiddelbar ret vild SA/D, sammenlignet med forgængeren First 36.7 (som i parentes bemærket har en meget normal SA/D, også sammenlignet med de nyeste performance cruisers):

“Tricket” er, fuldstændig som med resten af Seascape bådene, at have god kontrol over hestekræfterne, primært p.gr.a. et effektivt skrogdesign med stor skrogstabilitet og 2 dybe ror. Så bliver en planende båd, kontrært til hvad mange intuitivt tænker, på mange måder nemmere at sejle end en deplacement båd. Og en del sjovere selvfølgelig. 2 cifrede hastigheder er normalen, og der er allerede testsejladser hvor farten har ligget stabilt på 15-17 knob. Det er unikt for et 36 fods “flydende sommerhus”, man kan vel ligefrem sige det er en “Worlds First”? På kryds i frisk eller hård luft skal båden trimmes rigtigt, med fladt storsejl, og tvistet fok. Mast og dæk er forberedt til at sætte en kutterfok/stagsejl, så er man rigget til sikker havsejlads i 15 m/s.
Når det kommer til volumen, er båden i en liga for sig selv. Med 3,8 meters bredde, som går langt tilbage, er cockpittet “kæmpestort”. Der er god plads rundt om rattene, og cockpittet er en fornøjelse at “arbejde” i under sejlads, hvad enten det er tur- eller kapsejlads.
Om læ er der bare masser af plads. Indretningen er forholdsvis konventionelt, dog med et par interessante valg: Pantryet har en køleboks “ø” man kan gå rundt om, og som vil fungere som god støtte under sejlads, der er et helt konventionelt kortbords arrangement, og toilet/brus er placeret fremme ved hovedskottet, hvilket giver masser af plads, lys og følelse af rum i salonen. Toilettet er forholdsvis lille, men har det det skal have inkl brus. Agterkahytterne er ligeledes konventionelle med en dobbeltkøje og skab. Men de er store, der skal ikke kravles eller dukkes nakke her. Dobbeltkøjen kan “foldes” til en enkeltkøje, så man får extra stuveplads på dørken, hvis man ønsker. Endelig har man valgt et traditionel kortbords arrangement hvor man kan sidde med lap-top osv. Det er muligt ved at toilettet er placeret fremme.

Seascape har lavet en god komparativ analyse af forskellige både i segmentet, hvor FIRST 36 har omkring samme volumen som de længere både Dehler38 og Xp38 (men vejer ca 30% mindre !)

Læs også producentens egne ord her på Seascape’s og Beneteau’s hjemmeside, ligesom der allerede findes mange videotests af båden på youtube osv.
Kontakt mig meget gerne for mere info, prisliste med specifikationer og for at høre om muligheder for prøvesejlads.
Billeder og grafik af: Ana Sutej / Vid Slapnicar / Seascape








